ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 2

 

10 січня 2013 року

14 год. 30 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

 

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Михайленко О.Д., Новак Н.В., Парасків О.Д., Сиротюк О.М., Бондаренко В.Д., Буховець О.Ю., Гладій В.І., Карташов Є.Г., Близнюк А.М., Кличко В.В., Федорук М.Т.

Відсутні:. Дудка О.І., Добкін Д.М., Кацуба В.М., Пехов В.А.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету: Данилюк О.А.,       Желтова О.М., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Гарбуз Ю.П., старший консультант Маковський О.А.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

2. Про План роботи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на другу сесію Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

3. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренко та секретар Комітету Р.Князевич поінформували присутніх членів Комітету, що на розгляд Верховної Ради України подано два проекти постанов про призначення виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради: з реєстр. № 1030 від 12.12.2012 р., поданий народними депутатами України Кличком В.В., Ковальчуком В.А., Карпунцовим В.В. та з реєстр. № 1034 від 12.12.2012 р., поданий народним депутатом України Яворівським В.В.

Під час засідання члени Комітету взяли до уваги, що Центральна виборча комісія своєю постановою від 6 серпня 2012 року затвердила для включення до бюджетного запиту до проекту Державного бюджету України на 2013 рік обсяг видатків на проведення місцевих виборів (з урахуванням видатків на проведення виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради) на рівні 51,3 млн. грн. Водночас Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачено лише 19 млн. грн. видатків на субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення таких виборів.

Зазначалося також, що на 2013 рік для проведення виборів народних депутатів України в окремих одномандатних виборчих округах відповідною постановою ЦВК сформовано запит бюджетних коштів у розмірі 44 млн. грн. Однак, у Державному бюджеті України поточного року на ці цілі передбачено лише          23,9 млн. гривень.

Враховуючи необхідність та проблемність вирішення даного питання, підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян запропонував Комітету обговорити цю інформацію на засіданні Комітету.

Голова Комітету Д.Жванія запропонував не переривати розгляд питання і відразу перейти до його обговорення та прийняття рішення.

Пропозицію підтримано.

 

Під час обговорення питання членами Комітету було висловлено пропозицію звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням при підготовці законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» врахувати позицію ЦВК та збільшити обсяги фінансування виборів.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету Давид Жванія надав доручення секретаріату Комітету підготувати відповідні подання до державних органів.

***

 

Голова Комітету Д.Жванія поінформував присутніх членів Комітету, що на розгляд Верховної Ради України надійшов проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо врегулювання питання організації діяльності роботи Уряду) (реєстр. № 1207 від 08.01.2013 р.), внесений Кабінетом Міністрів України. Д.Жванія наголосив, що Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування визначено головним з опрацювання та попередньої підготовки порушеного питання і що у проекті порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на 11 січня передбачено його розгляд. Голова Комітету також вказав, що станом на 10 січня 2013 року до Комітету не надійшов висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України і запропонував членам Комітету ознайомитись із законопроектом.

Секретар Комітету Р.Князевич, беручи до уваги вимоги частини шостої статті 93 Регламенту Верховної Ради України та предмети відання Комітету з питань правової політики, визначені Постановою Верховної Ради України від 25.12.2012 р. № 11-VII «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання», запропонував звернутися до Комітету з питань правової політики з проханням надати правову оцінку на відповідність даного законопроекту Конституції України.

Пропозицію підтримано.

 

***

Беручи до уваги можливість несвоєчасного розгляду проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів (реєстр. №№ 1201 – 1201-71) під час пленарних засідань Верховної Ради України 10-11 січня 2013 року, Голова Комітету Д.Жванія запропонував обговорити питання про зміну дати призначення позачергових місцевих виборів.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету Д.Жванія вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

2. Про План роботи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на другу сесію Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

3. Про зміну дати призначення позачергових місцевих виборів.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

Доповідач поінформував присутніх, що на виконання статті 13 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 21 Регламенту Верховної Ради України Комітет має подати свої пропозиції до проекту порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.). Відповідний проект пропозицій підготовлено у секретаріаті Комітету та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

Голова Комітету вказав, що пропозиції Комітету складаються із трьох розділів: І. Питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях; ІІ. Питання, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії; III. Законопроекти, які за результатами їх попереднього розгляду пропонується не включати до порядку денного сесії.

Д.Жванія поінформував, що на розгляд Комітету надійшли проект Постанови Верховної Ради України «Про заслуховування звіту Кабінету Міністрів України щодо діяльності Кабінету Міністрів України у 2012 році» (реєстр. № 1029 від 12.12.2012 р.), внесений народними депутатами України В.Кличком, В.Ковальчуком, В.Пинзеником та проект Постанови Верховної Ради України «Про заслуховування 11 січня 2013 року звіту Кабінету Міністрів України щодо діяльності Кабінету Міністрів України у 2012 році» (реєстр. № 1217 від 09.01.2013 р.), внесений народними депутатами України В.Ковальчуком, В.Карпунцовим).

Голова Комітету зазначив, що автори проекту Постанови з реєстр. № 1029 запропонували Верховній Раді України відповідно до пункту 13 частини першої статті 85 та частини першої статті 113 Конституції України заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України до обговорення питання про обрання нового прем’єр-міністра України звіт Кабінету Міністрів України щодо діяльності Кабінету Міністрів України у 2012 році. Однак даний проект не включався до порядків денних пленарних засідань Верховної Ради України 12 і 13 грудня 2012 року. Після того, як Верховна Рада України 13 грудня 2013 року надала згоду на призначення Президентом України Прем'єр-міністром України Азарова М.Я. і Указом Президента України його було призначено Прем’єр-міністром України, виконання приписів проекту Постанови з реєстр. № 1029 стосовно заслуховування звіту Уряду з формулюванням «до обговорення питання про обрання нового прем’єр-міністра України» стало неможливим, оскільки час сплив. В цьому сенсі можна говорити про втрату актуальності проектом Постанови з реєстр. № 1029 як це зазначено у частині другій статті 95 Регламенту Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Члени Комітету взяли до уваги, що суб’єктом права законодавчої ініціативи проекту Постанови Верховної Ради України про заслуховування звіту Кабінету Міністрів України щодо діяльності Кабінету Міністрів України у 2012 році   (реєстр. № 1029 від 12.12.2012 р.) є член Комітету В.Кличко, який підтримав аргументацію щодо втрати ним актуальності.

Д.Жванією було запропоновано включити даний проект постанови до розділу III. Законопроекти, які за результатами їх попереднього розгляду пропонується не включати до порядку денного сесії.

Пропозицію підтримано.

 

УХВАЛИЛИ:

Взяти до відома інформацію Голови Комітету Д.Жванії та затвердити Пропозиції Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.) з подальшим врахуванням змін та доповнень до них. (Додається).

 Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря Комітету Р.Князевича.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про План роботи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на другу сесію Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.).

Доповідач поінформував присутніх, що відповідно до статей 13, 41 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, Комітет має планувати свою роботу на кожну чергову сесію парламенту та затверджувати відповідний план. Проект такого документу на період роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 р.) підготовлено у секретаріаті Комітету під керівництвом його завідувача та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Взяти до відома інформацію Голови Комітету Д.Жванії та затвердити План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на лютий – липень 2013 р. з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього. (Додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря Комітету Р.Князевича.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про зміну дати призначення позачергових місцевих виборів.

Голова Комітету Д.Жванія звернув увагу присутніх членів Комітету про можливість несвоєчасного розгляду проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів (реєстр. №№ 1201 – 1201-71) під час пленарних засідань Верховної Ради України 10-11 січня 2013 року.

Д.Жванія нагадав присутнім про Рішення Комітету від 26 грудня 2012 року щодо можливої зміни дати призначення позачергових місцевих виборів (реєстр. №№ 1201 – 1201-71) у разі, якщо Верховною Радою України 10-11 січня 2013 року не будуть прийняті відповідні проекти постанов.

Голова Комітету запропонував обговорити питання зміни дати призначення цих виборів з 17 березня 2013 року на 21 квітня 2013 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України у разі розгляду проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів протягом пленарних засідань у період 5-8 лютого 2013 року змінити дату проведення позачергових місцевих виборів, яка пропонується у відповідних проектах постанов з реєстр. №№ 1201 – 1201-71, з «17 березня 2013 року» на «21 квітня 2013 року».

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“1 сесія 7 скликання ”